Growing gummy bears
Aquesta setmana hem fet una pràctica per tal d'explicar el fenómen de l'òsmosi. Es tracta de introduir ossets gominola (gummy bears) en tres dissolucions diferents: aigua sola, aigua i sal, aigua i sucre.
Per tal de repassar les dissolucions vam pesar la quantitat exacta de sal i sucre que afegim a 50ml d'aigua i calculem la concentració en %. A més repassem el concepte de precipitat i saturacióm ja que ha de ser una dissolució saturada de sal i de sucre.
Treballem també el concepte d'hipòtesi. Cada alumne fa una hipòtesi sobre que passarà en cada cas, i fem una gràfica de barres:
Després de 24h estavem tots impacients per veure el resultat. Ací el tenim:
L'explicació la trobem en el fenómen de l'òsmosi. El gummy bear és una dissolució supersaturada d'aigua i sucre, quan el fiquem en aigua, aquesta entra en el gummy bear per compensar la concentració i equiparar les concentracions fora i dins.
En aigua i sal, com que la concentració de l'aigua salada és major que la del gummy bear, l'aigua del gummy bear ix d'aquest per compensar. Per això es reduiex.
En aigua i sucre, la concentració de l'aigua ensucrada és menor que la del gummy bear, per això la gominola s'unfla però no tant com en aigua sola.
Aquesta imatge explica molt bé el fenòmen:
Per tal de repassar les dissolucions vam pesar la quantitat exacta de sal i sucre que afegim a 50ml d'aigua i calculem la concentració en %. A més repassem el concepte de precipitat i saturacióm ja que ha de ser una dissolució saturada de sal i de sucre.
Treballem també el concepte d'hipòtesi. Cada alumne fa una hipòtesi sobre que passarà en cada cas, i fem una gràfica de barres:
Després de 24h estavem tots impacients per veure el resultat. Ací el tenim:
L'explicació la trobem en el fenómen de l'òsmosi. El gummy bear és una dissolució supersaturada d'aigua i sucre, quan el fiquem en aigua, aquesta entra en el gummy bear per compensar la concentració i equiparar les concentracions fora i dins.
En aigua i sal, com que la concentració de l'aigua salada és major que la del gummy bear, l'aigua del gummy bear ix d'aquest per compensar. Per això es reduiex.
En aigua i sucre, la concentració de l'aigua ensucrada és menor que la del gummy bear, per això la gominola s'unfla però no tant com en aigua sola.
Aquesta imatge explica molt bé el fenòmen:
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada